Broeder op eigen wijze in de Bossche binnenstad

Wat maakt nieuws tot nieuws – en kleine persoonlijke gedachte over de waarde van lokaal nieuws.

Door Eduardo Hoogbruin

Jonge franciscanen in Nederland zijn er nog altijd te vinden, ondanks de ontkerkelijking en afnemende kerkbezoekers.   Tegen de stroom in treden nog altijd  mensen in. De laatste jaren zien de Franciscanen zelfs een kleine opleving in het aantal broeders dat tot de orde wil behoren.  Deze ‘jonge’ broeders zoeken naar vormen om hun jonge nieuwe elan en kennis van de moderne tijd en middelen te combineren met de eeuwenoude traditie van de franciscaanse spiritualiteit.

In centrum van Den Bosch krijgen zij, samen met enkele zusters Clarissen en enkele leken uit de derde orde, de mogelijkheid om hun zoektocht naar kloosterling zijn in de moderne middelgrote stad vorm te geven. In de zomer van 2018 zullen zij volledig hun intrek nemen in het pand.

Op zich een klein bericht in de regionale krant ( een artikel in het Brabants Dagblad, en nu landelijk gepubliceerd in de katholieke nieuws media). Wat maakt dat ik dit nieuws ondanks alles onder ogen ben gekomen is waarschijnlijk enkel omdat ik sterk betrokken ben op de mensen die hier gaan wonen en waarvan ik er meerdere persoonlijk ken, niet omdat het wereldschokkend is of breed uitgemeten in de landelijke dagbladen.

Het is “slechts” lokaal nieuws met een klein landelijke of wereldlijk randje omdat het raakt aan een orde die wereldwijd contacten heeft. Toch zullen relatief weinig mensen in Nederland dit nieuws onder ogen komen om diverse redenen.

Het is je eigen  geloof niet, het is geen “rampennieuws”,  – negatief nieuws gaat  boven positief nieuws als het gaat om landelijke publicaties, en het is een lokale aangelegenheid wat het een zelfde soort van status mee geeft als nieuws uit landen die een lage ranking hebben (Galtung and Ruge) En de broeders hebben ook zeker geen sterrenstatus, dus ook de toenemende hang naar glamour in het nieuws, zoals bij Harcup en O’Neill naar voren komt als toenemende belangrijke factor bij het ‘maken’ van nieuws kan hier niet helpen bij de verspreiding van dit lokale nieuwsfeit.

Is het daarom echter “minder” nieuws?

Bronnen:

Galtung, Johan and Mari Holmboe Ruge. “The Structure of Foreign News.” Journal of Peace Research 2.1 (1965)

Harcup, Tony and Deirdre O’Neill. “What Is News? Galtung and Ruge revisited.” Journalism Studies 2:2 (2001)

Leave a Reply